• 20.04.2024 -
  • Sää: -2.94°C
Julkaisija: Julkaistu: 31.12.2019 23:22

Laitilassa ilotulitettiin saasteettomasti

Laitilan kaupunki järjesti vuoden 2019 päätöstilaisuuden kaupungintalon kansalaistorilla.

Tilaisuus alkoi Maa on niin kaunis soitolla.

Tämän jälkeen Laitilan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Niklas Laurila piti puheen.

"Historiasta ei löydy hetkeä jolloin nuorilla olisi Suomessa ollut enemmän valtaa kuin nyt. Näin Helsingin Sanomat otsikoi artikkelinsa aiheista, jotka koskettavat meitä jokaista. Valta ja vaikuttaminen.

Kulunut vuosi on tarjonnut vaikuttamismahdollisuuksia moneen lähtöön. Maassamme esimerkiksi järjestettiin kevään aikana kahdet merkittävät vaalit.

Huhtikuun eduskuntavaalit ja toukokuun europarlamenttivaalit puhuttivat kansaa ikäryhmästä katsomatta ja myös me nuoret saimme sanoa sanamme.

Laitilan nuorisovaltuusto, Varppeen koulun oppilaskunnan hallitus sekä Laitilan lukion opiskelijakunnan hallitus järjestivät vaalikevään alla yhteisvoimin niinkutsutut varjovaalit,

joiden yhteydessä kaikki yläkoulun oppilaat sekä lukion opiskelijat saivat selvittää oman ehdokkaansa ja kongreettisesti antaa tälle äänensä.

Varjovaaleihin liittyen yläkoulun yhteiskuntaopin opettajat kävivät oppilaidensa kanssa läpi äänestystilannetta ja yksittäisen ihmisen merkitystä yhteiskunnassamme.

Tämä on vain yksi esimerkki niistä lukuisista tavoista, joilla me laitilalaiset nuoret pyrimme osallistamaan muita laitilalaisia nuoria yhteisen etumme turvaamiseksi.

Varjovaalien tuloksella ei kuitenkaan ole suoraan vaikutusta nuorten tilanteeseen, sillä annettuja ääniä ei luonnollisestikkaan voida laskea mukaan lopulliseen vaalitulokseen.

Tämän seikan tultua esiin muutamat yläkoulun oppilaat esittivät aidon huolensa: eikö siis oikeasti voi mitenkään vaikuttaa. Oppilaiden kysymys herätti minussa jopa osittaista epäuskoa, totta kai me voimme vaikuttaa.

Jokaisella oppilaskunnalla on oma hallituksensa, joka vaikuttaa laajasti koulun asioihin ja nuorilla on mahdollisuus äänestää keskuudestaan jäsenet kaupungin nuorisovaltuustoon, mutta nuoret eivät tiedä sitä.

Oman ikäpolven asiohin vaikuttaminen nähdään utuisena ja monimutkaisena polkuna, jolle ei vahingossakaan haluta eksyä. Kokemuksesta voin sanoa, että sieltä ei tosiaan ole paluuta takaisin.

Laitilan nuorisovaltuuto on kuluneen vuoden aikana tehnyt erinäisiä toimia sen eteen, että paikalliset lapset ja nuoret saisivat ymmärrettävää ja helposti lähetyttävää tietoa ensinnäkin omista vaikuttamismahdollisuuksistaan sekä siitä jota harva osaa edes ajatella omaavansa: vallasta.

Vaikutusmahdollisuuksien osalta olemme sähköisten kyselylomakkeiden käyttämisen sijaan käyneet henkilökohtaisesti tiedustelemassa nuorilta heitä koskevien asioiden laitaa, järjestäneet yhteisöllisiä infotapahtumia sekä olleet aktiivisesti esillä eri toimijoiden tilaisuuksissa näyttämässä esimerkkiä siitä miten ja minkälaisiin asioihin nuorten mielipide kelpaa siis aivan kaikenlaisiin.

Valta:
Kaupungin päätöksenteossa valtaa käytetään erityisesti kaupunginvaltuuston ja eri valiokuntien toimesta.

Kuluvan vuoden aikana nuorisovaltuusto on onnistuneesti anonut paikkaa jokaisessa kaupungin valiokunnassa sekä kaupunginvaltuustossa, jotta nuoret pääsevät käyttämään valtaansa siellä missä sillä on aidosti merkitystä.

Pitää siis paikkaansa, että nuorilla on nyt enemmän valtaa kuin koskaan aiemmin. Kuitenkin, valtaa käyttääkseen tulee osata ymmärtää ympäröivän yhteiskunnan eri osia. Tässä me laitilalaiset olemme onnistuneet loistavasti.

Läpi opintien lapsille ja nuorille tarjotaan runsaasti vaihtoehtoja osallistua erilaisiin yhteiskunnallisiin toimintoihin. Koulut tarjoavat muunmuassa kansainvälisyyskursseja, opintomatkoja sekä mahdollisuutta osallistua vapaaehtoistyöhön.

Paikalliset toimijat taas osallistavat nuoria esimerkiksi kerhojen vetäjinä, älylaite oppaina sekä tapahtuma järjestäjinä.

Myös valtakunnalliset opiskelijajärjestöt voivat aluellamme hyvin. Viimeisinä ja myös tulevina vuosina esimerkiksi Suomen lukiolaisten liiton piirin hallituksessa on kuultu ja tullaan kuulemaan Laitilalainen näkökulma.

Näiden kaikkien alueemme mahdollisuuksien kautta jokaisesta nuoresta voi kehittyä aktiivinen ja valveutunut yhteiskunnallinen toimija, joka osaa käyttää hänelle suotua valtaa.

Elämä kuitenkin kulkee eteenpäin ja nuoruusvuodet loppuvat. Tulevanakin vuonna kaupunkimme toisen asteen oppilaitoksista valmistuu kymmeniä aktiivisia ja valveutuneita nuoria, jotka pohtivat missä käyttää näitä saamiaan kykyjä ja valmiuksia tulevaisuudessa.

Aiemmin lueteltujen positiivisten ja rohkeisevien kokemuksien kautta yhä useampi näistä nuorista päättää hakeutua jatkokoulutukseen tai työelämään nimenomaisesti tälle alueelle.

Onhan alueellamme nuortenkin mielestä vahva imago ja todistetusti mainiot mahdollisuudet tulevaisuuteen.

Tulevasta asuinpaikkakunnasta huolimatta me nuoret tulemme toimimaan aina samoin, kuin mihin nytkin olemme pyrkineet. Jatkamme tärkeiden ajankohtaisten aiheiden esille tuomista ja kestävien ratkaisujen ajamista päätöksenteon eri tasoilla.

Laitila ja sen asukkaat ovat tehneet kuluvan vuoden aikana mainiota työtä ajankohtaisten aiheiden saralla esimerkkinä ilmastoasiat kuten pian esitettävä ilotulitusmusiikkivideokin antaa ymmärtää.

Tulevalle vuodelle jää kuitenkin paljon työtä. Yleisen keskustelun polarisoituminen saattaa ajaa meidät tilanteeseen, jossa asioita ei yksinkertaisesti haluta ratkaista dialogin keinoin.

Me nuoret tulemme tulevanakin vuonna antamaan panoksemme yhteisten asioiden kehittämiseksi ja uhkaavien ongelmien ennalta ehkäisemiseksi.

Kaikkeen emme voi kuitenkaan yksin vaikuttaa. Me kaikki tarvitsemme toisiamme. Hyvää ja menestyksestä uuttavuotta, kiitos!"



Seuraavaksi Laitilan kirkkoherra Petri Laitinen piti puheen.

"Hyvät Laitilalaiset, hyvä juhlaväki!

Kiitän teitä hienosta vuodesta. Seurakunta ei ole oikein rakennus tai toimisto. Seurakunta olemme me ihmiset. (Päivitetään myöhemmin!)"



Välissä laulettiin yhdessä Jumala ompi linnamme ja Maamme.

Tilaisuuden lopuksi kaupungintalon ulkoseinään heijastettiin ilotulitusmusiikkivideo.

Juttua päivitetään myöhemmin ja lisätään puheet. Artikkeli saattaa sisältää kirjoitusvirheitä.



Olitko paikalla katsomassa ilotulitusvideota? Vastaa kyselyymme mielipiteesi videosta valitsemalla kyllä tai Ei.

Lähde: Toimitus


Kommentointi (0)

Vastaa

Tulevat tapahtumat

Lisää tapahtumia