• 29.06.2022 -
  • Sää: 24.06°C
Julkaisija: Admin Julkaistu: 13.04.2022 19:54

Kierrätyskeskus ylitti kaikki odotukset Laitilassa

Laitilaan suunniteltiin pitkään nykyisen kaltaisen kierrätyskeskuksen perustamista. Kierrätyskeskusta toivoivat kauan niin kuntalaiset kuin paikallinen Jätehuolto Helistöläkin. Tarve esimerkiksi hyväkuntoisten huonekalujen saamiseksi kiertoon oli suuri. Niiden päätyminen jäteasemalle tuntui silkalta tuhlaukselta.

Sopivan toteutustavan löytäminen vei kuitenkin aikansa. Toimintatavat ja -tilat haluttiin sellaisiksi, että toiminta voisi jatkua pitkäaikaisesti. Laitilan kaupungin tekninen toimi ja Monipalvelukeskus Palke sekä Jätehuolto Helistölä Oy kävivät neuvottelut, joissa sovittiin säännöt kierrätyskeskuksen perustamiseksi. Koronapandemia puhjettua kuntalaisilla oli aiempaa enemmän aikaa vapaa-ajalla siivota niin vaatekaappeja kuin nurkkiin kerääntyneitä huonekaluja. Tarve kierrätyskeskukselle tuli yhä polttavammaksi ja toiminta tuli käynnistää ripeästi.

Kierrätyskeskus aloitti toiminnan 1.6.2020 osoitteessa Niinisuontie 5. Kaupunki vuokrasi jäteaseman viereisestä kiinteistöstä tilan ja Palkeen työntekijät ottivat vastuun toiminnan pyörittämisestä. Kierrätyskeskuksen avautuessa oli jännitystä ilmassa. Hiipuisiko kierrätysinto alkuunsa? Oliko palvelulle sittenkään sellaista tarvetta, mitä oli uumoiltu? Ovien avautuessa ja arjen alkaessa totuus kuitenkin paljastui pian: kierrätysintoa tuntui kuntalaisilla olevan riittämiin. Odotukset ylittyivät täysin.

Ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana huonekaluja, kuten pöytiä, tuolia, sänkyjä, sohvia, ja hyllyjäTilasto myytiin yhteensä 312 ja tekstiili- ja sisustustavaroita 720 sekä elektroniikka- ja sähkötarvikkeita 377 kappaleita. Luvut yllättivät ja varauduttiin siihen, että seuraava vuosi voisi olla maltillisempi. Toisin kuitenkin kävi. Viimeisen vuoden 2021 myynnit olivat edellä mainittujen tuotteiden osalta 402, 1474 ja 657 kappaletta. Astioita vuonna 2020 myytiin 837 kpl, vuonna 2021 1433 kpl.

Kierrätyskeskustoiminta vakiinnutti paikkansa kaupungin palvelutarjonnassa nopeasti ja yhteistyö, jolle toiminta perustettiin, on osoittautunut toimivaksi toimintamalliksi Laitilassa. Perusperiaatteena kierrätyskeskuksessa on, että lahjoitetuille tavaroille asetetaan hinta sen mukaan, että tuotoilla saadaan katettua pakolliset toiminnan pyörittämiseen menevät kulut, joista suurimman muodostaa tilavuokra. Toinen, yhtä tärkeä tavoite, on saada tavara liikkeelle ja löytämään uusi koti mahdollisimman nopeasti. Huomioon pitää hinnoittelussa tosin ottaa kierrätyskeskustoiminnan lieveilmiö. Alhaiset hinnat houkuttelevat helposti jälleenmyyjiä, jotka pyrkivät saamaan taloudellista hyötyä kierrätyskeskuslöydöillä. Hinnoittelu saakin toisinaan osakseen arvostelua.

Kiitosta Laitilan kierrätyskeskus on saanut erityisesti siisteydestä ja siitä, että keskuksen Facebook-sivuille päivitetään kuvia, joissa näkyy uusia tuotteita. Tuotteita ei voi varata ennakkoon, vaan ne tulee tulla kierrätyskeskukseen katsomaan ja maksamaan. Kierrätyskeskuksen pääasiallinen asiakaskunta muodostuu laitilalaisista, mutta myös naapurikunnista käydään säännöllisesti tarkistamassa tarjontaa. Facebook-sivuilla onkin oma aktiivinen seuraajaryhmänsä.

Korona-aikaan syntynyt kierrätyskeskus sai tänä vuonna eteensä uuden muutosvoiman, kun sotatilannetta pakeneville ukrainalaisille alettiin kaupungissa kalustaa asuntoja. Kuntalaiset ovat voineet lahjoittaa huonekaluja pakolaisten asuntoja varten ja kierrätyskeskus on ollut tähän sopiva paikka. Kierrätyskeskuksen uudenlainen rooli on otettu kuntalaisten ja keskuksen työntekijöiden puolesta ilolla vastaan. Tilanteen Ukrainassa kuitenkin toivotaan muuttuvan mahdollisimman pian rauhanomaiseen tilaan, jolloin myös kierrätyskeskuksen toiminta palautuu entiselleen.

Kierrätyskeskus esillä Energiapäivässä

Laitilan kaupunki ja Jätehuolto Helistölä osallistuvat Laitilan Energiapäivään 23.4.2022. Messuilla kaupungin osastolla esitellään kierrätyskeskustoimintaa. Kaupungin osastolla on myös energia-asiantuntija Liisa Harjula keskustelemassa ja antamassa neuvontaa erilaisiin energiavalintoihin ja -ratkaisuihin.

Lähde: Laitilan Kaupunki


Kommentointi (0)

Vastaa

Tulevat tapahtumat

Lisää tapahtumia